Czarnuszka, na mocny organizm!

utworzone przez | mar 18, 2021 | Blog

Czy wiesz, że wg medycyny ludowej spożywając codziennie łyżeczkę oleju z Czarnuszki siewnej wzmacniano układ odpornościowy?!


Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) posiada szerokie spektrum właściwości. Nasiona, a także wytwarzany z nich olej stosowany był w leczeniu różnych chorób związanych z układem oddechowym, prawidłowym funkcjonowaniem żołądka, jelit, wątroby, nerek, krążenia i systemu immunologicznego oraz dla ogólnej poprawy samopoczucia, leczeniu astmy, zapalenia oskrzeli, reumatyzmu, różnych stanów zapalnych, wzdęć, zarobaczeniu. Wg medycyny ludowej posiada ona właściwości hipoalergiczne, antyoksydacyjne, przeciwzakrzepowe, rozszerzające oskrzela, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.

W licznych pracach badawczych zostało wyizolowanych i zidentyfikowanych wiele związków aktywnych obecnych w nasionach czarnuszki siewnej.

Podstawowe substancje czynne to saponiny, gorycze, garbniki oraz białka i cukry (i wiele innych), ale przede wszystkim w nasionach Czarnuszki znajduje się tłusty olej oraz olejek z tymochinem i nigellonem dzięki którym medycyna ludowa przypisuje działanie przeciwdrgawkowe, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Potwierdzone zostało bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas linolowy (50-60%), oleinowy (20%) i eikozadienowy (3%). Nasycone kwasy tłuszczowe to około 30%. Nasiona czarnuszki są również bogatym źródłem witamin i soli mineralnych Fe, Ca, K, Zn, P i Cu.

Według medycyny ludowej pijąc odwary z nasion, czarnuszka działa na organizm moczopędnie i żółciopędne, pobudza także czynności żołądka. Odwar taki ma również właściwości przeciwnowotworowe, antybakteryjne i zwiększające odporność organizmu. Odwary wykorzystywano w chorobach przewodu pokarmowego i wątroby.

Jak widać Czarnuszka jest czarnym złotem w kuchni, choć nie każdy o tym wie.

Olej z Czarnuszki ma mocny aromat i smak, nie każdemu może odpowiadać i pewnie w nie każdej kuchni znajduje zastosowanie. Z czasem każdy się przyzwyczaja, niektórzy nawet ją lubią. Jeśli nigdy nie piliście tego oleju w początkowej fazie (różnie z czasem) możliwe jest odbijanie się jej mocnym aromatem. Jest to często występujący objaw i prawie u każdego, z czasem łagodnieje, a nawet całkiem przechodzi. Ważne by olej był z dobrego źródła, czysty i najlepiej świeżo wyciśnięty. Ostatecznie można też kupić w dobrym ekologicznym sklepie olej BIO, ale koniecznie zwróćcie uwagę na datę. Im starszy olej, tym słabsze właściwości. Codzienne zażywanie oleju z czarnuszki, nawet w ilości tylko jednej łyżeczki dziennie wg medycyny ludowej wzmacnia organizm na wielu płaszczyznach jego funkcjonowania. Tak więc tworząc kompozycje smakowe w kuchni, pamiętajcie jak dożo zawdzięczamy czarnuszce 🙂

Smacznego i na zdrowie!

p

Informacje zawarte na stronach nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia skonsultuj się z lekarzem. Wiedza zawarta na stronie jest tylko informacją. Decyzje do ewentualnego stosowania ziół i innych działań prozdrowotnych podejmujesz sam.

Czy przyprawy ziołowe, to tylko przyprawy?

Czy przyprawy ziołowe, to tylko przyprawy? Oczywiście, że nie, to cenne źródło witamin, makro i mikro elementów, substancji odżywczych oraz wielu substancji czynnych, które wpływają wręcz zbawiennie na nasz organizm. Zioła od...

czytaj dalej