Niesamowite owoce – Rokitnik i Pigwowiec

utworzone przez | paź 23, 2022 | Blog

Rokitnik od 1983 roku w Polsce był pod całkowitą ochroną, na szczęście od 2014 roku jest pod ochroną częściową. Co oznacza, że nie możemy go zbierać tylko z wydm i klifów, ale we wszystkich innych miejscach, gdzie rośnie dziko już TAK, należy się z nim obchodzić delikatnie, nie niszcząc i nie łamiąc gałązek.

Ta cudowna roślina wzmacnia odporność i naturalny system obronny organizmu. Przyczynia się ponadto do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, ma aż 190 związków prozdrowotnych dla naszego organizmu, ogromne ilości witamin, minerałów, makro- i mikro- elementów oraz mnóstwo przeciwutleniaczy.

Owoce rokitnika są bardzo bogatym źródłem witaminy C. Porównując owoce rokitnika z owocami dzikiej róży, niestety w ilościach przegrywa, bardzo mocno wygrywa z cytryną, ale niezależnie od samej ilości rokitnik ma bardzo specyficzną cechę, a mianowicie nie posiada enzymu ascorbinazy, który niszczy Wit C. Dlatego też jest tak doskonałym owocem i nośnikiem tej witaminy, dzięki tej zalecie owoce rokitnika nie tracą na swojej wartości nawet podczas długotrwałego przechowywania, zarówno w stanie świeżym, jak i wysuszonym czy mrożonym. Owoce i sok z Rokitnika można stosować zapobiegawczo jako naturalne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C, a także pomocniczo w przebiegu licznych schorzeń wymagających zwiększonej ilości kwasu askorbinowego. Są to m. in.: przeziębienie, grypa, choroby gorączkowe wywołane przez bakterie lub wirusy, stany zapalne różnych narządów, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy (przy wrzodach żołądka i chorobach dwunastnicy doskonały jest olej z rokitnika), zwyrodnienie stawów oraz krwawienia z małych naczyń. Substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz obniżają poziom cholesterolu.

W owocach m. in. zawarte są również karoteny i karotenoidy, które w przewodzie pokarmowym ulegają przekształceniu w Wit. A oraz tokoferole wykazujące podobne działanie jak witamina E. Dzięki temu rokitnik chroni organizm przed zmianami zanikowymi i zwyrodnieniowymi oraz zakrzepowymi i skurczowymi, między innymi w obrębie naczyń krwionośnych i skóry.

Rokitnik można stosować zapobiegawczo i pomocniczo w chorobach krążenia, sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz we wszelkich problemach z sercem. W chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy oraz jelita grubego zaleca się także stosować olej z pestek rokitnika. Kuracja łagodzi objawy bólowe oraz wspomaga gojenie się nadżerek i wrzodów.

Rokitnik ma ogromne spektrum działania na nasz organizm, i nie sposób w krótkim opisie to wszystko wymienić. Posiada właściwości m.in.:

  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwzapalne,
  • bakteriobójcze,
  • wirusobójcze,
  • kardioprotekcyjne,
  • uszczelniające naczynia krwionośne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • przeciwalergiczne.

W podsumowaniu artykułu „Frontiers in Pharmacology” polscy naukowcy z Uniwersytetu w Łodzi zwracają uwagę na właściwości przeciwrakowe rokitnika, podają, że choć brakuje badań z udziałem ludzi, to jego działanie potwierdzono w wielu badaniach in vitro i in vivo. (źródło: Front Pharmacol. 2018 Mar 15;9:232. The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. Olas B, Skalski B, Ulanowska K.) Autorzy wskazują, że rokitnik:

  • hamuje rozmnażanie komórek nowotworowych
  • stymuluje układ immunologiczny;
  • wywołuje apoptozę,
  • przeciwdziała wielu efektom ubocznym chemioterapii – zapobiega utracie zdrowia, chroni nerki i wątrobę, poprawia apetyt.

Jest więc doskonały do wspomagania i uzupełniania leczenia nowotworów.

Owoce Pigwowca

Na rynku potocznie utarła się nazwa Pigwa, i na wszelkie odmiany mówimy Pigwa, a tym czasem Pigwa to spore drzewo, a jego owoce podobne są do gruszki. Są one większe, słodsze i bardziej miękkie od owoców Pigwowca, które są tak cenne dla naszego organizmu. Owoce, które najczęściej przetwarzamy w naszych kuchniach, to owoce PIGWOWCA 🙂 Są one mniejsze, twardsze i bardziej cierpkie, ale wnoszą dużo więcej cennych właściwości.

Posiadają wysoką zawartość makro- i mikroskładników korzystnie wpływających przede wszystkim na wzmocnienie układu odpornościowego. Owoce pigwowca wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego syrop doskonały jest do zastosowania podczas objawów przeziębienia, czy też infekcji górnych dróg oddechowych.

Owoc i syrop z Pigwowca wspiera funkcjonowanie układu trawiennego. Wspomaga wytwarzanie soków trawiennych, dzięki czemu łagodzi niestrawność, sprzyja regeneracji wątroby, może być także pomocny w pozbyciu się zgagi. Pigwowiec pomaga obniżyć ciśnienie krwi, reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza ilość „złego” cholesterolu. Pobudza również apetyt, ale sprzyja regeneracji wątroby i wspiera przemianę materii, dlatego też w większych ilościach może zadziałać lekko przeczyszczająco. Sok z pigwy ma także działanie ochronne dla erytrocytów oraz zapobiega hemolizie. Zaobserwowano też, że liście i owoce pigwowca obniżają aktywność komórek raka nerek, jelita grubego, szyjki macicy, wątroby i płuc. Pigwa jest także antydepresantem — działa uspokajająco i wyciszająco, skutecznie też zwalcza wolne rodniki.

Z owoców można robić zarówno soki, ale także smakowite kompoty, drzemy, marmoladki i inne ciekawe smakołyki 🙂

p
Informacje zawarte na stronach nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia skonsultuj się z lekarzem. Wiedza zawarta na stronie jest tylko informacją. Decyzje do ewentualnego stosowania ziół i innych działań prozdrowotnych podejmujesz sam.

Czy przyprawy ziołowe, to tylko przyprawy?

Czy przyprawy ziołowe, to tylko przyprawy? Oczywiście, że nie, to cenne źródło witamin, makro i mikro elementów, substancji odżywczych oraz wielu substancji czynnych, które wpływają wręcz zbawiennie na nasz organizm. Zioła od...

czytaj dalej