Niesamowite owoce – Rokitnik i Pigwowiec

Rokitnik od 1983 roku w Polsce był pod całkowitą ochroną, na szczęście od 2014 roku jest pod ochroną częściową. Co oznacza, że nie możemy go zbierać tylko z wydm i klifów, ale we wszystkich innych miejscach, gdzie rośnie dziko już TAK, należy się z nim obchodzić delikatnie, nie niszcząc i nie łamiąc gałązek.
Ta cudowna roślina wzmacnia odporność i naturalny system obronny organizmu. Przyczynia się ponadto do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, ma aż 190 związków prozdrowotnych dla naszego organizmu, ogromne ilości witamin, minerałów, makro- i mikro- elementów oraz mnóstwo przeciwutleniaczy.
Owoce rokitnika są bardzo bogatym źródłem witaminy C. Porównując owoce rokitnika z owocami dzikiej róży, niestety w ilościach przegrywa, bardzo mocno wygrywa z cytryną, ale niezależnie od samej ilości rokitnik ma bardzo specyficzną cechę, a mianowicie nie posiada enzymu ascorbinazy, który niszczy Wit C. Dlatego też jest tak doskonałym owocem i nośnikiem tej witaminy, dzięki tej zalecie owoce rokitnika nie tracą na swojej wartości nawet podczas długotrwałego przechowywania, zarówno w stanie świeżym, jak i wysuszonym czy mrożonym. Owoce i sok z Rokitnika można stosować zapobiegawczo jako naturalne źródło łatwo przyswajalnej witaminy C, a także pomocniczo w przebiegu licznych schorzeń wymagających zwiększonej ilości kwasu askorbinowego. Są to m. in.: przeziębienie, grypa, choroby gorączkowe wywołane przez bakterie lub wirusy, stany zapalne różnych narządów, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy (przy wrzodach żołądka i chorobach dwunastnicy doskonały jest olej z rokitnika), zwyrodnienie stawów oraz krwawienia z małych naczyń. Substancje aktywne zawarte w rokitniku wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz obniżają poziom cholesterolu.
W owocach m. in. zawarte są również karoteny i karotenoidy, które w przewodzie pokarmowym ulegają przekształceniu w Wit. A oraz tokoferole wykazujące podobne działanie jak witamina E. Dzięki temu rokitnik chroni organizm przed zmianami zanikowymi i zwyrodnieniowymi oraz zakrzepowymi i skurczowymi, między innymi w obrębie naczyń krwionośnych i skóry.
Rokitnik można stosować zapobiegawczo i pomocniczo w chorobach krążenia, sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz we wszelkich problemach z sercem. W chorobach wrzodowych żołądka, dwunastnicy oraz jelita grubego zaleca się także stosować olej z pestek rokitnika. Kuracja łagodzi objawy bólowe oraz wspomaga gojenie się nadżerek i wrzodów.
Rokitnik ma ogromne spektrum działania na nasz organizm, i nie sposób w krótkim opisie to wszystko wymienić. Posiada właściwości m.in.:
- przeciwgorączkowe,
- przeciwzapalne,
- bakteriobójcze,
- wirusobójcze,
- kardioprotekcyjne,
- uszczelniające naczynia krwionośne,
- przeciwnowotworowe,
- przeciwmiażdżycowe,
- przeciwalergiczne.
W podsumowaniu artykułu „Frontiers in Pharmacology” polscy naukowcy z Uniwersytetu w Łodzi zwracają uwagę na właściwości przeciwrakowe rokitnika, podają, że choć brakuje badań z udziałem ludzi, to jego działanie potwierdzono w wielu badaniach in vitro i in vivo. (źródło: Front Pharmacol. 2018 Mar 15;9:232. The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. Olas B, Skalski B, Ulanowska K.) Autorzy wskazują, że rokitnik:
- hamuje rozmnażanie komórek nowotworowych
- stymuluje układ immunologiczny;
- wywołuje apoptozę,
- przeciwdziała wielu efektom ubocznym chemioterapii – zapobiega utracie zdrowia, chroni nerki i wątrobę, poprawia apetyt.
Jest więc doskonały do wspomagania i uzupełniania leczenia nowotworów.
Owoce Pigwowca
Na rynku potocznie utarła się nazwa Pigwa, i na wszelkie odmiany mówimy Pigwa, a tym czasem Pigwa to spore drzewo, a jego owoce podobne są do gruszki. Są one większe, słodsze i bardziej miękkie od owoców Pigwowca, które są tak cenne dla naszego organizmu. Owoce, które najczęściej przetwarzamy w naszych kuchniach, to owoce PIGWOWCA 🙂 Są one mniejsze, twardsze i bardziej cierpkie, ale wnoszą dużo więcej cennych właściwości.
Posiadają wysoką zawartość makro- i mikroskładników korzystnie wpływających przede wszystkim na wzmocnienie układu odpornościowego. Owoce pigwowca wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dlatego syrop doskonały jest do zastosowania podczas objawów przeziębienia, czy też infekcji górnych dróg oddechowych.
Owoc i syrop z Pigwowca wspiera funkcjonowanie układu trawiennego. Wspomaga wytwarzanie soków trawiennych, dzięki czemu łagodzi niestrawność, sprzyja regeneracji wątroby, może być także pomocny w pozbyciu się zgagi. Pigwowiec pomaga obniżyć ciśnienie krwi, reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza ilość „złego” cholesterolu. Pobudza również apetyt, ale sprzyja regeneracji wątroby i wspiera przemianę materii, dlatego też w większych ilościach może zadziałać lekko przeczyszczająco. Sok z pigwy ma także działanie ochronne dla erytrocytów oraz zapobiega hemolizie. Zaobserwowano też, że liście i owoce pigwowca obniżają aktywność komórek raka nerek, jelita grubego, szyjki macicy, wątroby i płuc. Pigwa jest także antydepresantem — działa uspokajająco i wyciszająco, skutecznie też zwalcza wolne rodniki.
Z owoców można robić zarówno soki, ale także smakowite kompoty, drzemy, marmoladki i inne ciekawe smakołyki 🙂
Fitoterapia – Twoją alternatywą, w zaburzeniach erekcji
W obecnych czasach, bardzo często już w młodym wieku dochodzi do zaburzeń erekcji. Przyczyną może być zła suplementacja, stres, przemęczenie, ale także wiele problemów zdrowotnych. Jeśli w odpowiednim czasie nie zareagujesz, nie...
Dzika róża – właściwości zdrowotne owoców
DZIKA RÓŻA była gościem w telewizji 🙂 Niestety czas antenowy jest bardzo krótki, by powiedzieć o wszystkich walorach (nawet tych najważniejszych) podczas nagrania. Dlatego poniżej kilka najważniejszych informacji o...
Czy przyprawy ziołowe, to tylko przyprawy?
Czy przyprawy ziołowe, to tylko przyprawy? Oczywiście, że nie, to cenne źródło witamin, makro i mikro elementów, substancji odżywczych oraz wielu substancji czynnych, które wpływają wręcz zbawiennie na nasz organizm. Zioła od...